Elderberry results 1

I nearly forgot about these – time to take a look after 10 days. Looks pretty good! Now to dry and cure for about a week, then rinse in rain water.

I then mixed the leftover juice and added some of the unmordanted Dorset fleece, tweaking to a pH of 8. Leaving for a week or more and take it out when I rinse the others for a new report. The suspense is killing me, how about you? Right now it looks blue….

salt – alkaline – acid

Tempted to try a tin mordant if these turn out colourfast. And I’ve read about green. I wonder which pH is needed for that? Like, 13? My strips only go to 11.

It’s been cool weather, not above 20 C, more like 15, so not exactly what I’d call solar dyeing.

Leave a Comment

Hyldebærfarvning

Jeg havde næsten glemt mine garnglas på bryggershylden, men nu var det tid til at åbne efter 10 dage. Jeg lader dem tørre noget tid inden jeg skyller, for at lade farven sidde i så længe som muligt. Jeg har læst et sted at bærfarver holder bedre hvis de er koldfarvet i forhold til simret, så det måtte jeg alligevel prøve, selvom jeg egentlig har opgivet frugt og grønt.

Den resterende saft har jeg blandet og puttet i et nyt glas med ubejset dorset uld. Fortsættelse følger!

6 thoughts on “Elderberry results 1

Add a comment: