Wild Chamomile / Skive-Kamille

kamille01
Matricaria discoidea / Chamomilla suaveolens

Having dyed with Scentless Chamomile I thought I might as well add the other weedy type growing in my paddock. This does smell quite strongly and can be used in tea instead of the “real” chamomile (Matricaria chamomilla / Matricaria recutita) I’ve read. Since my horses poop on it, I haven’t, though.

I just did a single skein to compare, and it does indeed work. But since the plant is a lot smaller and rarer, the Scentless is still easier to get results from. I used a smaller ratio for this lot, but didn’t weigh, I’m guessing 4:1. And the yarn smells very nice!

skivekamille

På danskdanish

For at fuldende mit kamille eksperiment, måtte jeg lige teste den anden slags som vokser på min hestefold. Den dufter kraftigt og man kan faktisk lave te af den, det gør jeg dog ikke, da mine heste går og møger sig over det hele. 😉

Planterne er meget mindre og ikke helt så vildtvoksende, så jeg kunne ikke samle ligeså stor mængde som til gårsdagens projekt. Glemte at veje, men gætter på der er 4:1 i forhold til garn. Og det blev en nydelig, ren, lysegul farve som dufter skønt!

7 thoughts on “Wild Chamomile / Skive-Kamille

 1. Hvis du overveje at lave et plantefarver kursus… 🙂
  Eller sælge lidt garn …
  Du kender min mail 🙂

  1. Jeg har som før sagt slet ikke ressourcer eller erfaring til at afholde et rigtigt kursus. Og mit budget gør at jeg kun farver 25 g dunter af gangen, så heller ikke noget at sælge af, med mindre du ligefrem bestiller en vis mængde eller medbringer dit eget uldgarn, så kan vi sagtens sætte en gryde over, så du kan få resultatet med hjem.

   1. Jeg ville elske det !
    Får altid lyst til at strikke når jeg ser dine garner !
    eller væve.. Skal så lige lære det 🙂

 2. Hi Pia the yarn looks great! I love reading your blogs……all of them. I don’t sketch or paint but I still like reading your thoughts. I do knit and dye fiber so this is always of interest to me. I can’t wait to get back to the cabin and be able to dye again.
  ps thanks for stopping by my blog and letting us know about Molly– it is so reassuring to hear from others who have gone through the same thing with success.

  1. I’m sending my best wishes for your girl.

   And btw, I have a post especially for you later in the week!

Add a comment: