Sample spinning

Remember the fiber I bought at the sheep market? I’ve been wondering how I wanted to spin the variegated top on the right, so I decided to get all scientific about it and at least try out all the usual varieties (knowing full well that perhaps in the end I’d have 50g of samples….)

merino

So a split lenghtwise 2-ply, a chainply, a fatter single and a 2×2 cable for starters. As well as knitted swatches!! Then afterwards, depending on the results, I might look into new to me spinning methods…

Well, I got as far a 2×2 cable, real thin, as I thought it might emulate a thicker, longer yarn using the whole top. And realized that all the plying would just make me an orange yarn. (of course I could try 3×3 chain ply, but no, not this time)

flat cable

Then I thought I was real clever, and brave too, deciding to waste all my yarn on something really different (to me). Never mind all that sampling!

I split it in half, then one half split into a thick rope and a thin. The idea was to try and match the lenghts/colours when plying the two. Well, it works in theory. Except I haven’t spun for ages and I’m prone to underspinning – even when I think I’ve added extra twist. The fiber is superwash. Can you see where this is going? Yes, everything pretty much drifted apart when I tried to ply. Some bits are looking really good, but it’s definitely not the same type of yarn at both ends! I will however try this again some other time as I think it could be a really cool feature in a woven item of some sort.

The other half I spun fairly thin, and then I wanted to make a coiled yarn. Well, duh. After 20 cm or so plying, I learned that to make coils, your single should probably be somewhat thicker than your core unless you want serious corkscrews as well! I think I’ve got a pretty good handle on how to make the coils though, I just have to figure out what to do with a thin, variegated, orange single now….

superwash merino

Testspinding

Jeg har gået længe og funderet på, hvad jeg skulle spinde af mit orange fiber fra fåredagen. Spekulerede i mange nye eksperimenter som jeg ikke har prøvet før, lavede en lillebitte test med kabeltvinding, som bare gjorde det hele ensfarvet orange og kedeligt.

Så jeg endte med at finde på noget for mig rigtig vildt og uvant. Og selvfølgelig mislykkes med begge dele, men til gengæld har jeg lært lidt af hvert. Det er lidt ærgerligt, at jeg ikke fik noget direkte brugbart ud af de fine fibre, men sådan er der så meget….

Den ene halvdel splittede jeg op på langs i en tyk og en tynd tot, som jeg så forsøgte at spinde lige lange, så det, når det var tvundet, ville være en tyk og en tynd som fulgte samme farveforløb.

Det virkede også rimeligt i teorien, bortset fra jeg ikke har spundet meget længe og har en tendens til at underspinde. Fibrene er desuden superwash og meget glatte og kan ikke filtes hvis det kniber med sammenholdet! Og ja, det hele skred jo fra hinanden gang på gang da jeg begyndte at sno det den anden vej, ikke?

Godt så, næste lektion bestod i at lave “coils”, kan vi kalde det fjedergarn på dansk? Jeg spandt en tynd single, for så tænkte jeg at det færdige garn ikke blev så massivt. Efter 20 cm tvinding fandt jeg så ud af, at det ikke er en smart ide at kernen er samme tykkelse som garnet, men skal være meget tyndere, ellers kommer der så meget sno på at det ikke bare ligner en fjeder på den ene led, men at selve garnet også er en grisehale. Så nu har jeg en lang tynd single i orange nuancer jeg skal have fundet på et eller andet sjovt til!

9 thoughts on “Sample spinning

 1. Hvis du skulle strikke en trøje til mig (hvilket du altså ikke skal, jeg kan ikke tåle fåreuld), ville jeg altså langt foretrække det “ensfarvede” nummer 1. Det farvespil, de forskellige orange toner giver, er helt vidunderlige, og netop morgenfrue-agtige. Dine to forsøg er sjove, men – nu bliver jeg lidt ond – det i forskellige tylkkelser ligner possementmagersnor, sådan noget fra mormors stolearmlæn eller oldemors kvaster. Det andet,tynde – hvor er det dog smukt spundet! – får mig til at tænke på utålelige håndarbejdstimer først i 70’erne, hvor vores lærerinde ville dåne af lykke over dette garn, og jeg ville dåne af rædsel (jeg er fra ’61 – gammel kone her ;))

  1. Hahaha – jeg tror godt jeg ved hvad det er for nogen snore du tænker på. Jeg er også lidt spændt på, hvordan det ser ud i andre sammenhænge, selvom det slet ikke ser ud som jeg havde tænkt mig. Men sweaterkandidat, nej, det er det godt nok ikke!

   Jeg har lyst til at lave alt muligt skørt, og ikke nødvendigvis almindeligt brugbart garn.

   1. Jeg forstår totalt din lyst til at lave skøre ting med uld. Hvis jeg havde dine evner, ville jeg også lave possementmagersnore og supertynde singles bare fordi jeg kunne – Igen det der digt, der spøger i min hjerne … jeg må altså finde det!
    Jeg kan ind til videre kun lave sådan noget klumpet noget – effektgarn kalde de andre det med et smil. Men når decembers markeder er overstået, sætter jeg mig i januarmørket og spinder 🙂 Jeg skal nok lære det!

   1. Jeps Jeg *har* været i Sacre Coeur. Det er min yndlingskirke i Paris. Det var synd, I ikke kunne komme ind, for i modsætning til NotreDame, der altid minder lidt om en hovedbanegård i myldretiden, er der andagt og ro over Sacre Coeur. Jeg elsker at rejse, og har gjort det meget og indeligt i mine unge dage.
    Tror jeg må til at følge din billedblog også, for det var dog nogle skønne billeder dér. Men der er altså noget galt med WordPress for øjeblikket. Din blog opdaterer ikke på min liste over blogs med nye indlæg 🙁

    1. Jeg har godt bemærket, at jeg er “bagud” på Bloggers liste rundt omkring hos dem jeg selv besøger. Til gengæld har det altid været tilfældet den anden vej, så nogen gange tager jeg et smut forbi alligevel og checker selv.

Add a comment: